12 Tipov ako šetriť doma energiu

ZAUJÍMAVE ČLÁNKY

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako malé zmeny vo vašej domácnosti môžu viesť k úspore energií a celkovo teda aj ku zlepšeniu životného prostredia?

Existuje mnoho tipov na úsporu energie v domácnosti, počnúc malými návykmi v každodennom živote až po veľké investície, ktoré nielenže pomôžu životnému prostrediu, ale aj znížia vaše účty za energiu. Aké sú teda niektoré z jednoduchých tipov na zníženie spotreby energie v domácnosti?

V tomto článku sa s vami podelíme o12 skvelých tipov ako dosiahnuť nižšiu spotrebu elektrickej energie, ktoré veľmi jednoducho budete môcť aplikovať do svojho dennodenného života.

Ako teda ušetriť doma elektrickú energiu?

 

1. Pri odchode z miestnosti zhasnite svetlo
Základným návykom, ktorý si treba osvojiť a upevniť, je vždy zhasnúť svetlo, keď opúšťate miestnosť. Pripomínajte si to dovtedy, kým si to podvedome nezvyknete. Pravidelným vykonávaním takejto jednoduchej činnosti môžete ušetriť značnú časť mesačných nákladov na elektrinu.

2. Prejdite na energeticky úsporné spotrebiče
Sušičky a chladničky sú dva energeticky najnáročnejšie spotrebiče v domácnosti a ich výmena za účinnejšie modely môže znížiť spotrebu elektrickej energie o polovicu, čím sa znížia účty za elektrinu. Vo všeobecnosti platí, že údržba a výmena spotrebičov každých niekoľko rokov spôsobí, že budú menej zaťažovať vašu spotrebu elektrickej energie.

3. Používajte LED osvetlenie
Mnohé domácnosti prechádzajú na inteligentné LED svetlá, pretože nielenže vyzerajú štýlovo a sú cenovo dostupné, ale sú aj oveľa účinnejšie ako halogénové žiarovky.

4. Odpojte zariadenia zo zásuvky, keď sa nepoužívajú
Netreba pripomínať, aké dôležité je odpojiť zariadenia, keď sa nepoužívajú. Nenechávajte zariadenia v pohotovostnom režime, ale radšej ich odpojte a šetrite tak svoje účty za elektrinu aj našu planétu.

5. Udržujte termostat na nízkej teplote
Snažte sa udržiavať termostat na nižšej teplote, čo môže mať veľký význam a ušetriť vaše náklady na energiu. Ešte lepšie je používať programovateľný inteligentný termostat.

6. Znížte spotrebu vody
Niektoré jednoduché riešenia na zníženie spotreby vody môžu spočívať v rýchlom sprchovaní, používaní len potrebného množstva vody pri varení a vypínaní kohútikov, ak sa nepoužívajú aj keď iba na niekoľko sekúnd.

7. Používajte inteligentné automatizované zariadenia
Inteligentné automatické zariadenia môžu znížiť vaše účty za energiu, aj keď na to zabudnete. Inteligentné automatizačné systémy zistia, kedy už zariadenie nepoužívate, a vypnú prívod energie.

8. Prejdite na dvojité zasklenie
Dvere a okná s dvojitým zasklením sú dokonalým riešením pre moderný domov, pretože tiež dokážu výrazne znížiť vaše účty za energie.

9. Varte s nasadenou pokrievkou
Ide o veľmi jednoduchý krok v každodennom živote, ktorý šetrí spotrebu energie, pretože varením s pokrievkou výrazne skrátite čas varenia a aj spotrebu vody.

10. Používajte inteligentný merač na sledovanie spotreby
Inteligentný merač je skvelý spôsob, ako zistiť, koľko energie spotrebujete, čo vám pomôže sledovať vašu spotrebu v reálnom čase a kde ju môžete znížiť.

11. Perte pri nižšej teplote
Ak budete prať oblečenie pri nižšej teplote a s plnou náplňou, ušetríte veľa vody a elektriny.

12. Používajte zariadenia na solárny pohon
V súčasnosti môžete nájsť solárne napájanú verziu takmer každej elektroniky, ktorú používate v domácnosti. Malé zmeny a používanie väčšieho množstva elektroniky poháňanej slnečnou energiou môžu tiež znížiť vaše náklady na údržbu a výmenu takejto elektroniky.

Ak hľadáte možnosti ako sa stať energeticky nezávislým, zaujímate sa ako ušetriť na energiách vo Vašom bývaní alebo podnikaní, u nás nájdete riešenia. Aktuálne aj s dotáciami. Neváhajte a dohodnite si s nami poradenské stretnutie.
☎️ 0908 151518 📧 info@donautex-globus.sk